Εντονες φήμες στην Πάτρα για τον λογιστή με τα 2,2 εκατ. ευρώ!

Σάλος  για τον λογιστή από την Πάτρα στον οποίον επεβλήθη πρόστιμο 2,2 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε απάτη με εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λογιστής διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Πάτρας, δεν είναι μέλος του Συλλόγου και οι υποθέσεις για τις οποίες καλείται να πληρώσει πρόστιμο αφορούν κυρίως εταιρείες με δραστηριότητα την Δυτική Αχαϊα. Δεν είναι δηλαδή ο λογιστής εταιρειών από την Πάτρα που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για εικονικά τιμολόγια (δύο ήταν οι μεγάλες εταιρείες). Δεν είναι δε συγγενής πρώην αντιδημάρχου Πάτρας με τον οποίον τυγχάνει να έχουν το ίδιο επίθετο.

Στον Πατρινό λογιστή επεβλήθη βαρύ πρόστιμο άνω των 2,2 εκατ. ευρώ καθώς θεωρήθηκε «συνεργός» σε υπόθεση φοροδιαφυγής, επιχείρησης της οποίας είχε υπογράψει τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο λογιστής προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία απέρριψε την προσφυγή του και ο μόνος δρόμος που απέμεινε είναι η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής, για την οποία κατηγορείται και τιμωρείται αυστηρά ο λογιστής, ως «συνεργός», όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Το πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από την εφορία ως «συνεργός» φοροδιαφυγής, τιμωρείται με τις ίδιες ποινές που τιμωρείται και αυτός που υπέπεσε στις φορολογικές παραβάσεις.

 

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΔ (2240/2023) σε επιχείρηση της Αχαΐας, επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις λήψης και έκδοσης εικονικών τιμολογίων εντός των φορολογικών ετών 2016, 2017, 2018 και 2019. Η αρμόδια ΔΟΥ Πατρών καταλόγισε στην επιχείρηση τα ακόλουθα πρόστιμα:

 

Για το φορολογικό έτος 2016 το ποσό των 14.073,91 ευρώ.

Για το φορολογικό έτος 2017 το ποσό των 1.133.654,55 ευρώ.

Για τη χρήση 2018 το ποσό των 952.903,93 ευρώ

Για τη χρήση του 2019 το ποσό των 145.224,00 ευρώ.

Όμως, επειδή ο λογιστής θεωρήθηκε συνεργός στη διαχείριση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ακριβώς τα ίδια πρόστιμα βεβαιώθηκαν και στον ίδιο τον λογιστή!.

 

Δηλαδή, ο «συνεργός» λογιστής καλείται να πληρώσει προς το δημόσιο, το συνολικό ποσό των 2,246 εκατ. ευρώ, διότι κατά την ΑΑΔΕ, ενήργησε ως συνεργός στην τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής του άρθρου 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εκ μέρους της εταιρείας.

Σχετικά Άρθρα