ΠΑΤΡΑ: «Ντου» της ΕΛ.ΑΣ. σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης! 7 εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο!
Ο πονοκέφαλος με τις κλεμμένες σχάρες από φρεάτια αλλά και το «ντου» κυνηγών μετάλλων σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κλπ καλά κρατεί! Πλέον στο στόχαστρο της τοπικής αστυνομίας έχουν μπει συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανακύκλωσης και επεξεργασίας μετάλλων που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Μάλιστα μία εξ αυτών δείχνει να έχει… άμεση σχέση με ομάδες ρομά που κυκλοφορούν με αγροτικά ή και ΙΧ και «μαζεύουν» ότι… σιδερικό βρουν στον δρόμο τους.
Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει εντολή από το υπουργείο για να προχωρήσουν οι έρευνες για τα οργανωμένα κυκλώματα «σκραπ» και κατά πόσο αυτά εμπλέκονται με τους κυνηγούς χαλκού και μετάλλων που λεηλατούν τη δημόσια περιουσία και κλέβουν από τους κοινόχρηστους χώρους. Με βάση την εντολή αυτή η αστυνομία προχώρησε σε έλεγχο προ ημερών σε συγκεκριμένη επιχείρηση, αναζητώντας τον ιδιοκτήτη της και συλλαμβάνοντας προσωρινά τον υπεύθυνο της αφού στους χώρους της εντοπίστηκαν σχάρες φρεατίων.
Στο μάτι της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν μπει 7 επιχειρήσεις αυτού του τύπου από την Πάτρα τέσσερις από την Δυτική Αχαΐα και δύο από την Αιγιάλεια και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται έλεγχοι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο των γιορτών έγινε νέα κλοπή σε καλώδια του δήμου, αυτή τη φορά στην περιοχή του Δασυλλίου (συνολικά είχαν κλέψει το περασμένο καλοκαίρι μέσα σε ένα δίμηνο κοντά στα 1.410 μέτρα καλώδια από πλατείες και περιοχές της Πάτρας).
Εξάλλου η ΔΕΥΑΠ έχει προχωρήσει σε δύο μηνήσεις κατά αγνώστων στην Εισαγγελία Πατρών, τόσο για κλοπές καλωδίων στους σταθμούς και στις γεωτρήσεις της, όσο και για την αφαίρεση φρεατίων. Αίσθηση προκάλεσε και η πρόσφατη αποκάλυψη του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Όπως τόνισε στο πρώην 409 Νοσοκομείο δεν έχει μείνει… βρύση για βρύση ενώ έχουν κλέψει και καλώδια και άλλα μεταλλικά είδη! Προφανώς λοιπόν ομάδες κυνηγών μετάλλων έκαναν «πάρτι» στο εγκαταλελειμμένο κτίριο με νυχτερινές εφόδους κάτω από την »μύτη» της ΕΛ.ΑΣ. για να αρπάξουν ότι μπορούσαν! Θα πρέπει επίσης να τονισθεί πως προ ημερών η «Αμεση Δράση» ειδοποιήθηκε για λευκό παλιό αγροτικό στο οποίο επέβαιναν δύο ρομά και «ανεβοκατέβαινε» στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου μεταφέροντας πολλά σίδερα. Επίσης επαγγελματίες στο Βιοτεχνικό Πάρκο έχουν ξεσηκωθεί και μάλιστα έχουν καταγγείλει και συγκεκριμένο κλεπταποδόχο που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή.
Βυθίζουν περιοχές στο σκοτάδι
Θα πρέπει να θυμίσουμε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι ρομά κλέβουν μετασχηματιστές της ΔΕΗ, βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι, σχάρες υπονόμων, προκαλώντας ατυχήματα, προτομές ηρώων, αγροτικά μηχανήματα, εργαλεία, γεωτρήσεις, περιφράξεις, σωλήνες άρδευσης, ύδρευσης, πρόσφατα ακόμη και παροχής οξυγόνου, ηλιακούς θερμοσίφωνες, καλώδια του ΟΣΕ, εξοπλισμό από γήπεδα, νοσοκομεία, σπίτια, οτιδήποτε μεταλλικό ή που περιέχει μέταλλο και κυρίως χαλκό, λόγω της υψηλής τιμής του. Μετά καίνε καλώδια, για να λιώσει το πλαστικό περίβλημα και να μείνει ο χαλκός, ρυπαίνουν αφόρητα την ατμόσφαιρα, και σπεύδουν να πουλήσουν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους που υποδύονται τους εμπόρους – ανακυκλωτές.
Και η αστυνομία γνωρίζει καλά πως σήμερα η Δυτική Ελλάδα είναι διάσπαρτη από παράνομες ή νόμιμες μάντρες που διακινούν αυτά τα κλοπιμαία μέταλλα!
Ειδικοί αναφέρουν πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως:
- όσοι εμπορεύονται και ανακυκλώνουν μέταλλα θα είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό μητρώο, με άδεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές εγκαταστάσεων.
- θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εισερχόμενων υλικών, καθώς και να έχουν σύστημα βιντεοσκόπησης, που να κρατά αρχείο για πολύ χρόνο, που θα τον καθορίσει ο νομοθέτης.
- θα απαγορεύεται οποιαδήποτε συναλλαγή με μετρητά. Τα μέταλλα που αγοράζουν θα πληρώνονται μόνο με τραπεζικά εμβάσματα ή επιταγές.
- ανάκληση αδείας, σφράγιση και διάλυση της επιχείρησης, ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης αναλόγως της αξίας των κλοπιμαίων μετάλλων, χωρίς αναστολές, μετατροπές και υφ’ όρον απόλυση, και βαριά χρηματική ποινή, σε περίπτωση παραβίασης του νόμου και παράτυπη αγορά μετάλλων προς ανακύκλωση.