Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΩΣ Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΖΕ: Ένα βίντεο του απέφερε… 3.000.000 ευρώ;
Φαίνεται ότι ο Πατρινός ιδιοκτήτης καταστήματος διασκέδασης δεν περιορίστηκε μόνο στη σχέση που είχε με τον Καθολικό Επίσκοπο για να «ρουφά» χρήματα, αλλά… τον εκβίαζε κιόλας! Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει ο Καθολικός. Ότι ο πατρινός επιχειρηματίας στον οποίον έστελνε το «παραδάκι» είχε βρει τον τρόπο να τον εκβιάσει και μάλιστα ακόμη… και με βίντεο! Ετσι ενώ αρχικά του έδινε κάποια χρήματα μόο και μόνο επειδή είχαν γνωριστεί, στη συνέχεια… αναγκαζόταν να του δίνει μεγάλα ποσά που στο σύνολό τους έφθασαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ! Είναι μάλλον βέβαιο ότι το νήμα μιας παλιάς ιστορίας ορθόδοξων εκβιασμών ξετυλίγεται με αφορμή το σκάνδαλο που κλυδωνίζει τη Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας. Τις δυο υποθέσεις συνδέει ο συγκεκριμένος Πατρινός που δραστηριοποιείται στη νύχτα και φέρεται να έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από δυο υψηλόβαθμους καθολικούς ιερείς.
Οι δυο βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο εισαγγελικής ερευνάς μετά την αποκάλυψη ότι είχαν διοχετεύσει 3 εκατ. ευρώ σε νυχτερινά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα οι μεταφορές χρήματων απευθείας από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας προς τον επιχειρηματία της Πάτρας ο οποίος συνεργαζόταν και με άλλους, άρα εμπλέκονται και άλλοι επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων της πόλης στους οποίους στέλνονταν εντάλματα για «πληρωμές εξόδων»! Το τελευταίο έμβασμα ύψους 50.000 ευρώ προς γνωστό ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της Πάτρας, πυροδότησε τις εξελίξεις.
Στην κοινωνία της Πάτρας προκάλεσε συζητήσεις η επινοικίαση ενός γνωστού κέντρου διασκέδασης (εκτός κέντρου πόλης) η οποία όπως φαίνεται από την έρευνα πραγματοποιήθηκε με έμβασμα προερχόμενο απευθείας από την Καθολική Εκκλησία της Σύρου.
Πρόσωπο κλειδί, το παρελθόν του οποίου ίσως δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση, θεωρείται ο συγκεκριμένος άνδρας. Πρόκειται για έναν 51χρονο ο οποίος έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη Δικαιοσύνη και αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες αλλά και καταδίκες για εκβιασμούς, απειλές, πλαστογραφίες και απάτες.
Στην Καθολική Εκκλησία γίνονταν Σόδομα και Γόμορρα, με βασικό πρωταγωνιστή Πολωνό ιερέα στη Σύρο, ο οποίος γνώρισε τον Πατρινό «μπον βιβέρ»!
Ο 51χρονος για την Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος αποτέλεσε την άκρη του νήματος για να αποκαλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 3 εκατομμυρίων ευρώ στην καθολική Επισκοπή της Σύρου και με την εμπλοκή ενός ακόμη ιερέα! Και αυτός ο ιερέας γνώρισε τον Πατρινό.
Με προκαταβολή πάντως 50.000 ευρώ απ’ τα «ιερά» ταμεία ο 51χρονος φέρεται ότι μπήκε μέτοχος σε νυχτερινό κέντρο της Πάτρας, ενώ παλαιότερα είχε συμμετοχή και στο εταιρικό σχήμα σε άλλα μαγαζιά της πόλης. Μάλιστα λέγεται πως για να κλείσει το «deal» σε μία απ’ τις συμφωνίες του ως «προκαταβολή» έκοψε στη μέση τα 500άευρα και κράτησε τα μισά… Ο «μπον βιβέρ», όμως, έχει υπάρξει και τρόφιμος των ελληνικών φυλακών, αφού το 2013 καταγγέλθηκε πως εκβίαζε με ροζ περιεχόμενο στέλεχος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μάλιστα, για να μην ξεσπάσει σκάνδαλο η μήνυση δεν κατατέθηκε στην Αστυνομία αλλά κατευθείαν στην Εισαγγελία, ενώ πριν από λίγα χρόνια ο ιεράρχης αποδήμησε εις Κύριον.
Η πέτρα του σκανδάλου, φέρεται ότι «τύφλωσε» τον Πολωνό ιερέα, που τον Νοέμβριο του 2022 διαδέχτηκε τον επίσης Πολωνό συνάδελφό του. Μέχρι τότε ο Πολωνός ανήκε στην καθολική Επισκοπή Κρήτης και ήταν εφημέριος στο Ηράκλειο, περίπου για 15 χρόνια. Στη διάρκεια μάλιστα της «διαδοχής» έγινε αρχιερατική θεία λειτουργία, όπου ενορίτες αλλά και πιστοί προσευχήθηκαν για τους δύο ιερείς, ώστε ο Κύριος να τους στηρίζει στην αποστολή τους, αποχαιρετώντας θερμά τον έναν και υποδεχόμενοι τον άλλον…Ο απόηχος αυτού του σκανδάλου, πάντως, έφτασε μέχρι την Αγία Eδρα στο Βατικανό, που συχνά πυκνά μαστίζεται από ροζ σκάνδαλα και υποθέσεις παιδεραστίας. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαπίστωσε ότι τα λεφτά έκαναν φτερά από τα «ταμεία» της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδας και «επενδύονταν» σε κέντρα διασκέδασης. Και όχι μόνο, αφού κάλυπταν και τα χρέη του επιχειρηματία της νυχτερινής διασκέδασης στην Πάτρα. Ο 51χρονος είχε συσσωρεύσει χρέη χιλιάδων ευρώ σε στοιχηματισμό σε πρακτορεία ΟΠΑΠ της Πάτρας. Τα χρέη, στο σύνολο ή μερικώς, εξοφλήθηκαν με τέσσερα εμβάσματα, τα οποία κάλυψε η Καθολική Εκκλησία και πρόκειται μάλιστα για εμβάσματα τα οποία ανέρχονταν από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων πρακτορείων είχαν εκφράσει σε συνομιλητές τους έντονα παράπονα για το ύψος των οφειλών του συγκεκριμένου επιχειρηματία και μάλιστα η υπόθεση είχε συζητηθεί ευρέως σε κύκλους όμορους του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Η ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ
Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2018 επειδή εις βάρος του εκκρεμούσε ανεκτέλεστη απόφαση του 2013 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας. Η ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν οκτώ έτη κάθειρξης για εκβίαση κατ’ εξακολούθηση με απειλή βλάβης του λειτουργήματος του παθόντος. Το ενδιαφέρον είναι πως ο παθών στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Στερεά Ελλάδα και πλέον έχει αποβιώσει.
Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που ο τοπικός Τύπος όταν ο επίσκοπος εκοιμήθη (εν έτει 2019) ανέφερε χαρακτηρίστηκα “Στο τέλος της θητείας του δέχτηκε σοβαρό πλήγμα όταν έπεσε θύμα απάτης από επιτήδειο άνδρα που του απέσπασε μεγάλα χρηματικά ποσά”.
Το καλοκαίρι του 2013 έπειτα από μήνυση για απάτη και εκβίαση που κατέθεσε ο ιεράρχης της Στερεάς Ελλάδας οδηγήθηκε στο εδώλιο ο επιχειρηματίας της Πάτρας. Όπως αποκαλύφθηκε για περίπου δυο χρόνια πιστοί από το ποίμνιο του ιεράρχη κατέθεταν χρήματα το όνομα του 51χρονου επιχειρηματία χωρίς να τον γνωρίζουν , έπειτα από τηλεφωνήματα του επισκόπου που τους υποδείκνυε τους λογαριασμούς λέγοντάς τους ότι τα χρήματα προορίζονται για άπορες οικογένειες. Από τις καταθέσεις προέκυψε ότι ο επίσκοπος επέστρεψε από λίγες ώρες ή ημέρες τα χρήματα στους λογαριασμούς των πιστών τα οποία δανειζόταν από την οικογένειά του.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφονται ονόματα, ημερομηνίες και χρήματα τα οποία κατέληγαν σε λογαριασμό του επιχειρηματία ενώ το συνολικό ποσό φέρεται να άγγιξε τις 360.000 ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια.
Οι μάρτυρες που παρήλασαν από το βήμα του δικαστηρίου εμφάνιζαν τον επίσκοπο της περιοχής ως έναν ευάλωτο άνθρωπο με σημαντικό έργο ενώ περιέγραφαν τον κατηγορούμενο ως έναν εκβιαστή που “απειλούσε με ανυπόστατες αποκαλύψεις”. Ο επίσκοπος ενέδιδε στις απειλές που αφορούσαν την ιδιωτική του ζωή προκειμένου να διαφυλάξει την υστεροφημία του.
Σε εκείνη τη δίκη ο επιχειρηματίας της Πάτρας παρουσιάστηκε ως άνθρωπος που είχε στενές σχέσεις με τον κλήρο και υπήρξε τρόφιμος σε μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής ενώ κατατέθηκε πως για ένα διάστημα ασχολήθηκε με πωλήσεις εκκλησιαστικών ειδών.
Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον 51χρονο για την κακουργηματική εκβίαση επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξής 8 ετών με αναστολή στην έφεση. Λίγο νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας είχε αποκαλύψει ότι η υπόθεση είχε χτυπήσει “καμπανάκι” στις αρχές και πως ο ίδιος ετοιμαζόταν να διατάξει προκαταρκτική έρευνα.