ΠΑΓΓΑΙΑ: Το μεγαλύτερο έργο της Ευρώπης για την Κλιματική Κρίση το “μελετά” Πατρινός… Έγινε “μόνιμος κάτοικος” Αντικυθήρων

Ο Γιώργος Παχής είναι απ’ την Σαλαμίνα αλλά έγινε “ερωτικός μετανάστης” στην Πάτρα αφού παντρεύτηκε την Πατρινή την πατρινή Δήμητρα Μπαλτίκα με την οποία έχουν τρία παιδιά. Μένουν μόνιμα στην Πάτρα στην οποία ο ίδιος πρωτοήρθε το 1999 ως φοιτητής. Εκτός από Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός και Μηχανικός Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), είναι και από τους εμπειρότερους κωπηλάτες, και μάλιστα έχει πρωτοστατήσει στην επανίδρυση Σχολής Κωπηλασίας στον ΝΟΠ.

 

Αυτή την περίοδο, όμως, έχει απομονωθεί στα… Αντικύθηρα. Ζει σαν ασκητής! Κι όλα αυτά γιατί ανέλαβε να μελετήσει το κτίσιμο του μεγαλύτερου έργου που η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί, για την Κλιματική Κρίση.

Πρόκειται για το έργο με την κωδική ονομασία “ΠΑΓΓΑΙΑ” και θα είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος στην Ευρώπη Σταθμός Παρατηρητηρίου Καιρικών Φαινομένων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταγραφούν στοιχεία που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα, την Κλιματική Αλλαγή που συμβαίνει στην πλανήτη. Αλλά και την Ατμοσφαιρική Ρύπανση.

Ο Γιώργος Παχής έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες στην περιοχή απ’ όπου μας έστειλε φωτογραφικό υλικό από τα έργα που γίνονται. Όπως μας λέει, το έργο κατασκευάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

 

Η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του Παρατηρητηρίου είναι η ΖΙΤΑΚΑΤ από την Σαλαμίνα και ο ίδιος ανέλαβε τη μελέτη ως Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός και Μηχανικός Γεωπληροφορικής του Ε.Μ.Π.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και ορμώμενοι από την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στις επιταγές της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, (της 4ης  Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και της θεματικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση), αποφασίστηκε η σύσταση του «Παρατηρητήριου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ)», κατά τα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO).

Η σύσταση του ΠΑΓΓΑΙΑ, μια εμβληματική πρωτοβουλία Εθνικής σημασίας, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως την υλοποίηση επιστημονικών, κοινωνικών και εθνικών στόχων σχετικά με την προσαρμογή και τον περιορισμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο και στοχεύει στην αδιάλειπτη παρακολούθηση κλιματικών παραμέτρων και για την έγκαιρη ενημέρωση της Πολιτείας για ακραία φυσικά φαινόμενα.

Την πρωτοβουλία αυτή του ΕΑΑ στηρίζουν περισσότεροι από πενήντα (50) διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί και θεωρείται ότι η σύσταση της εμβληματικής αυτής υποδομής θα αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ενός δημόσιου ερευνητικού φορέα, της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Μέχρι σήμερα έχει εγκατασταθεί στα Αντικύθηρα η διάταξη ενεργής τηλεπισκόπησης lidar PollyXT, για την αδιάλειπτη παρακολούθηση των αερολυμάτων και των νεφών, το ηλιακό φωτόμετρο CIMEL, γεγονός που επέτρεψε να ενταχθεί η ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών AERONET της NASA και ηλιακό πολαρίμετρο. Επιπλέον, στα Αντικύθηρα το ΕΑΑ λειτουργεί μετεωρολογικό σταθμό, σεισμογράφο, επιταχυνσιογράφο και GPS.

 

 

Σχετικά Άρθρα