ΠΑΤΡΑ: “Την πάτησε” γνωστός έμπορος οικοδομικών υλικών

Δεν έχουν τέλος οι υποθέσεις οικονομικής εξαπάτησης πολιτών μέσω διαδικτύου, μιας και αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για επιτήδειους που θέλουν να αποσπάσουν με τον τρόπο αυτό όσο δυνατόν υψηλότερα χρηματικά ποσά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό μιας πανελλαδικής εγκληματικής οργάνωσης που μετρά πολλά θύματα, μεταξύ των οποίων και Πατρινοί.

Θύμα Πατρινός επιχειρηματίας

Ανάμεσά τους και ένας ιδιοκτήτης μάντρας οικοδομικών υλικών στην Πάτρα, τον οποίο εντόπισαν οι φερόμενοι ως δράστες μέσω διαδικτύου. Στη συνέχεια, προχώρησαν στην παραγγελία κάποιων οικοδομικών υλικών αξίας 450 ευρώ. Έπειτα, ισχυρίστηκαν πως του είχαν καταθέσει τα χρήματα μέσω e-banking, στέλνοντάς του μάλιστα καταθετήριο της Εθνικής ύψους 3.900 ευρώ, αντί για 450 ευρώ που κόστιζαν τα προϊόντα που παρήγγειλαν. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το να τον παραπλανήσουν- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ισχυριζόμενοι αργότερα πως κατά λάθος κατέθεσαν μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογούσε στην παραγγελία τους. Ως εκ τούτου, ο Πατρινός επιχειρηματίας θα έπρεπε να τους επιστρέψει 3450 ευρώ. Τελικά, τον έπεισαν να τους καταβάλλει 2.500 ευρώ.
Πρόκειται μόνο για ένα παράδειγμα από τις πολλές περιπτώσεις θυμάτων της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης. Σε γενικές γραμμές, τα κατηγορούμενα ως αρχηγικά μέλη εντόπιζαν μέσα από το διαδίκτυο τα θύματά τους και έπειτα προέβαιναν σε κάποια παραγγελία αγοράς. Μάλιστα, ζητούσαν να προβούν στην προεξόφληση της αγοράς τους μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής. Μετά, για να παραπλανήσουν τα θύματά τους, κατέθεταν ένα πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού μεγαλύτερου από την αξία αυτού που είχαν παραγγείλει, στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε πρωτύτερα υποδείξει το θύμα τους. Στη συνέχεια ζητούσαν από τους επιχειρηματίες να τους καταθέσουν πίσω τα χρήματα σε διαφορετικό λογαριασμό, λέγοντας ότι έκαναν λάθος. Κάποιοι υπέκυψαν, κάποιοι ήταν πολύ πιο υποψιασμένοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φερόμενοι δράστες δεν υποδείκνυαν τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς για την υποτιθέμενη επιστροφή χρημάτων, αλλά κάποιων γνωστών τους, στους οποίους μετά έδιναν ποσοστό επί των κερδών.

Η θέση των κατηγορούμενων

Όπως λέει στον «Νεολόγο» ο συνήγορος κάποιων εκ των κατηγορουμένων, Περικλής Πασχάκης, οι εντολείς του υποστηρίζουν πως είχαν απλά δώσει τους λογαριασμούς της τράπεζάς τους σε γνωστούς τους που τους ζήτησαν κάποια διευκόλυνση, χωρίς να γνωρίζουν τον σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει πως θα πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές και να επιβεβαιώνουν την οποιαδήποτε πληροφορία και έγγραφο τους αποστέλλεται, περισσότερες από μία φορές.

Σχετικά Άρθρα