To μυστικό δείπνο των «23» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στο σπίτι της Κατσέλη! Ενας Πατρινός ανάμεσά τους
Το μέλλον της κατακερματισμένης προοδευτικής παράταξης, η δυνατότητα συγκρότησης ενός «ενιαίου ψηφοδελτίου», αλλά και το ορόσημο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ως αφετηρία ανασυγκρότησης μιας «εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε το «μενού» της μυστικής συνάντησης που πραγματοποίησαν κορυφαία στελέχη του χώρου στην κατοικία της πρώην υπουργού, Λούκας Κατσέλη.
Κατά πληροφορίες, το ραντεβού έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Μαΐου και ενώ κορυφώνονταν παρασκηνιακά οι διεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την διαμόρφωση κοινού αιτήματος για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την υπόθεση των Τεμπών.
Σχήμα-«ομπρέλα»
Στη διάρκεια της συνάντησης έγιναν πολιτικές εκτιμήσεις, σε πρώτη φάση για την κατάσταση του ευρύτερου χώρου, εξετάζοντας την προοπτική συνεργασίας των υφιστάμενων κομμάτων, με στόχο την συγκρότηση ενός νέου πολιτικού υποκείμενου υπό προϋποθέσεις.
Η φόρμουλα
Η λύση που προκρίνεται προς στιγμήν από τους συμμετέχοντες είναι να μην αυτοδιαλυθούν τα κόμματα του χώρου, ακόμη και εάν πολλάκις επισημάνθηκε η δημοσκοπική τους κατάρρευση, αλλά να συμπαραταχθούν σε ένα νέο, ενιαίο ψηφοδέλτιο με την συνδρομή των υφιστάμενων κομμάτων, αφού θα έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ τους σε προγραμματική βάση.
Κατσέλη: Ενιαίο ψηφοδέλτιο τον Σεπτέμβρη
Σημειωτέον ότι η Λούκα Κατσέλη μοιράστηκε τις σκέψεις της για «ενιαίο ψηφοδέλτιο» και δημόσια (μιλώντας στο Ναυτεμπορική tv), προσδιορίζοντας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως μήνα διεργασιών για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου σε μια κοινή εκδήλωση τεσσάρων προοδευτικών ινστιτούτων, μεταξύ των οποίων και το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, στη διοίκηση του οποίου είναι μέλος, τοποθέτησε η Λούκα Κατσέλη τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Η ίδια εκτίμησε πως ο χώρος χρειάζεται ένα «total rebranding», περιγράφοντας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να πορευθεί το πολιτικό σύστημα χωρίς τον Αλέξη (Τσίπρα)», καθώς εκείνος παραμένει εκτός πρωταγωνιστικού ρόλου στην πολιτική σκηνή.