Αυτά είναι τα 5 ζαχαροπλαστεία της Πάτρας που επέλεξε το cantina.gr και το Πρώτο Θέμα

Γλυκιές ιστορίες και εμβληματικά ζαχαροπλαστεία στην Πάτρα, μια πόλη με μακρά παράδοση στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής.


Ζαχαροπλαστείο Εντελβάις
Το γλυκό λουλούδι των Άλπεων έδωσε το όνομα του στην ζωντανή πλέον ιστορία του γλυκού στην Πάτρα μετά και το κλείσιμο των τελευταίων προ και μετά πολέμου ζαχαροπλαστείων της πόλης. Τα αδέρφια Ιωάννης και Βενιζέλος Μιχαλόπουλος άνοιξαν το πρώτο Εντελβάις το 1974 στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Με προϋπηρεσία σαν τεχνίτες σε μεγάλα ζαχαροπλαστεία και ξενοδοχεία σε Αθηνά και Θεσσαλονίκη. (Αχιλειον-Τερκενλής- La Cite- Χανδρής) αλλά και ένα πέρασμα από τα Mοντεκάρλο και το φημισμένο Οτέλ ντε Παρί, εισήγαγαν στην Πάτρα νέες για την εποχή δημιουργίες όπως η τούρτα Mένελικ, με βανιλάτο παντεσπάνι και δυο στρώσεις κρεμά Σεράνο, την νουγκατίνα, το γαλλικό μιλφέιγ. Άνθρωποι δοτικοί, φιλόξενοι και οραματιστές συνεχίζουν 50 χρόνια μετά να προσφέρουν ποιοτικά γλυκά με μια αύρα παλαιάς εποχής. Ξακουστά τα κωκ και οι κορνέδες τους με την χρυσαφένια κρέμα μεγάλωσαν γενιές και γενιές πατρινών.


Με το πέρασμα των χρόνων το Εντελβάις έγινε συνώνυμο του παγωτού. Χειροποίητο παγωτό, παγωτίνια σε δεκάδες γεύσεις αλλά και soft παγωτό μηχανής με φρέσκο γάλα συνεχίζουν να γοητεύουν και σήμερα χιλιάδες πατρινούς αλλά και επισκέπτες αυτής της πόλης. Τα ζαχαροπλαστεία Εντελβάις σήμερα αριθμούν 8 καταστήματα εντός και πέριξ των Πατρών.
1ο Κατάστημα, Κωνσταντινουπόλεως 15, Πάτρα /2610 522022

Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρης
Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου Λοτσάρης ξεκινά τον Οκτώβριο του 1977 από τα αδέρφια Θανάση και Ιωάννη στο κατάστημα της οδού Μαιζωνος στο ύψος των δικαστηρίων. Γρήγορα το ζαχαροπλαστείο αποκτά μεγάλη φήμη και γίνεται συνώνυμο του κατεξοχήν ποιοτικού γλυκού στην πόλη, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό με τους κάτοικους της. Διαχρονικά και αγαπημένα γλυκά η πάστα κασετίνα, τα ποντικάκια τα ξεχωριστά του κωκ και οι πάστες αμυγδάλου πλάι σε τάρτες με μήλο και καρύδι εξαιρετικά φοντάν, τσιγαράκια και μοναδικά σιροπιαστά. Κάθε δημιουργία έχει την σφραγίδα της εξαιρετικής πρώτης ύλης από μικρούς παράγωγους της Αχαΐας, φρεσκάδα, και Αρίστη τεχνογνωσία. Με καινοτόμες πρακτικές βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των μοντέρνων τάσεων στην ζαχαροπλαστική συνδυάζοντας με επιτυχία αγαπημένες συνταγές με νέες ιδέες. Το γαλακτομπούρεκο του Λοτσάρη είναι το επίσημο σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού. Πολύ λίγα ζαχαροπλαστεία στην πόλη μπορούν να υπερηφανεύονται για την τεράστια απήχησή μια νέας τους δημιουργίας. Αυτό συνέβη στον Λοτσάρη στην αυγή του 2000 με την πάστα Cookies. Και συνεχίζεται έως και σήμερα.
Μαιζώνος 124, Πάτρα /2610 323230

Ζαχαροπλαστείο Πολίτης
Σε ένα δρόμο έξω από κάθε εμπορική δραστηριότητα, στο ισόγειο μια πολυκατοικίας στην περιοχή της Αγίας Σοφίας υπάρχει το ‘’μυστικό’’ ζαχαροπλαστείο του Λάζαρου Πολίτη που εδώ και δώδεκα χρόνια γλυκαίνει τους πατρινούς με τις δημιουργίες του. Ο Λάζαρος Πολίτης με την ζαχαροπλαστική ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά πριν από είκοσι οκτώ χρόνια. Ήταν το 1997 όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός στο ζαχαροπλαστείο ενός από τους πιο ιστορικούς χώρους εστίασης στην Πάτρα Στο καφέ – ζαχαροπλαστείο Ο Πελεκάνος. Διπλά στο τεχνίτη του Πελεκάνου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της ζαχαροπλαστικής που έμελλε να γινεί η γλυκιά του καθημερινότητα. Στο εργαστήριο του δημιουργεί χωρίς σταθερές και επαναλαμβανόμενες συνταγές όσα αυτός αισθάνεται, όσα αφουγκράζεται η φαντασία του και η δημιουργικότητα του βασισμένος πάντα στις έντονες γαλλικές επιρροές του αφού η γαλλική τέχνη ήταν αυτή που τον στιγμάτισε στην μετέπειτα πορεία του. Εδώ θα βρείτε τις Flan Parisien να εναλλάσσονται με παραδοσιακές γαλατόπιτες. Ένα Paris Brest πλάι σε μια τάρτα λεμονιού με ιταλική μαρέγκα κρέμα λεμόνι και λεμόνι κονφί. Εκλέρ με κρέμα diplomat με βανίλια Μαδαγασκάρης, crèmeux σοκολάτας και ganache bitter σοκολάτας πλάι σε μια δική του εκδοχή ενός Τιραμισού με λευκή σοκολάτα και κρασί Marsala. Από εκεί και έπειτα την σκυτάλη παίρνει ο δημιουργικός του οίστρος. Μπορεί να τον συναντήσετέ την στιγμή που θα ετοιμάζει ένα ατομικό μπολ με crème gianduja στην βάση, κόκκινα φρούτα και μια κρέμα αρωματισμένη με μοσχολέμονο στην κορυφή. Και αυτό το γλυκό να είναι διαθέσιμο μόνο για την ημέρα παραγωγής του. Την επομένη κάτι καινούριο θα βγει από το μαγικό του σακούλι.
Δοϊράνης 25, Πάτρα/2610 424774


Ζαχαροπλαστείο Allegro
To Allegro άνοιξε στην οδό Αγ. Ανδρέου το 1991 από την Αγγελική και τον Γιώργο Δημητρόπουλο ζαχαροπλάστης ήδη σε πολύ γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης. Η αποδοχή του κόσμου ήταν άμεση και το Allegro γρήγορα χαράχτηκε στην συνείδηση των πολιτών σαν ένα ποιοτικό ζαχαροπλαστείο. Διάσημη από τις πρώτες ημέρες η πάστα Φαραώ διασημότερο όμως έως και σήμερα το Καραμελίνο. Τούρτα Μόκα με καραμελωμένο αμύγδαλο. Πάστες αμυγδάλου φτιαγμένες με τον παλιό τρόπο και κρέμα ζαχαροπλαστικής κίτρινη χρυσαφένια με βελούδινη κρεμώδη υφή. Με αυτή την κρέμα γεμίζουν αγαπημένα κορνέ και κοκ, μικρά και μεγάλα. Τοποθετημένο σε ένα κεντρικό γωνιακό σημείο- πέρασμα, και με μια αισθητική που συνδικάζει ρετρό στοιχεία με σύγχρονες αναφορές, το ζαχαροπλαστείο Allegro πιστό στις καταβολές του δημιουργεί με την ίδια επιτυχία παραδοσιακά γλυκά που τρώγαμε σαν ήμασταν παιδιά , πλάι σε γευστικές συνθέσεις του σήμερα.
Ερμού 6, Πάτρα/ 2610 277366


Ζαχαροπλαστείο Μουσελίν
Τελευταίο άφησα το ζαχαροπλαστείο των παιδικών μου χρόνων. Το ζαχαροπλαστείο των έντονων αναμνήσεων όσων περπατούσαν από κάθε γωνιά της Πάτρας για να δοκιμάσουν το γιγάντιο σιροπιαστό του Κοκ και το γεμιστό κρουασάν με την πηχτή πλούσια, βανιλάτη κρέμα, κιτρινοκόκκινη από τα χωριάτικα αυγά, και περιχυμένο μπροστά τους με λιωμένη κουβερτούρα. Σε έναν δρόμο πίσω από τη πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, σε ένα μικρό μαγαζάκι που θυμίζει έντονα το παραμύθι των αδερφών Γκριμ «Χάνσελ και Γκρέτελ» θα αισθανθείτε από το πρώτο λεπτό αυτή την χωροχρονική μεταφορά σε κάτι παλιό, κάτι ρομαντικό. Η ιδιοκτήτρια της ιστορίας μας μπήκε στο Μουσελίν ένα πρωινό του 1984 σαν βοηθός της τότε ιδιοκτήτριας Κας Μαρινάρου και από τότε δεν έφυγε ποτέ. Μετά από μερικά χρόνια πήρε στα χέρια της το γλυκό σπίτι που είχε άνοιξε τις πόρτες του το 1978 σαν ένας χώρος που πωλούσε μονο τσουρέκια, κουλούρια και κέικ, και το μεταμόρφωσε σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα, μισό αιώνα μετά Με μεγάλη αγάπη για την τέχνη του γλυκού, καθημερινή μελέτη και άπειρες ώρες στο μικρό εργαστήριο του Μουσελιν η Ευαγγελία Δρίβηλα μπορεί να νιώθει υπερήφανη πως ούτε ένα δράμι προσπάθειας της δεν έπεσε στο κενό. Το Μουσελίν είναι το μέρος εκείνο που αναδύονται αναμνήσεις και γεννιούνται γευστικές εικόνες. Εδώ θα συναντήσετε γλυκά όπως η νουγκατίνα με το παντεσπάνι αμυγδάλου και την κανέλα, ο κορμός σαλάμι, τα τσιγαράκια, το Ρολό ένα λιγότερο γνωστό γλυκό εκεί όπου φύλλο κρούστας γεμίζεται με πάστα αμυγδάλου και φρουί γλασέ, το ομώνυμο γλυκό το Μουσελίν: Τραγανή φωλιά γεμίζεται με αμυγδαλόκρεμα και σαντιγί.


Και μετά το βλέμμα θα πέσει σε ένα ρετρό ψυγείο γεμάτο φοντανάκια. Έτσι τα ονομάζει η Ευαγγελία. «Τα Μανδαρινάτα, μικρές ζουμερές μπαλίτσες που μοσχοβολούν μανταρίνι, άλλες με καρύδι και ψίχα πορτοκάλι, με χουρμά και καρύδι, με σύκο και σοκολάτα υγείας, τρουφάκια, βραχάκια, και η μακρά λίστα συνεχίζεται». Και μπορεί ο πανδαμάτωρ χρόνος να αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του στo πέρασμα του, δεν μπορεί όμως να κλέψει από την ίδια την ζωντάνια και το πάθος για αυτό που που παράγει καθημερινά εδώ και 50 χρόνια. Στο πλάι της έχει τις δυο της κόρες. Την Σοφία και την Δήμητρα.
Γεωργίου Ολυμπίου 81, Αγ. Βαρβάρα, Πάτρα/ 2610 336226

Σχετικά Άρθρα