ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εισαγγελέας είχε παραγγείλει εσώρουχα και του έστειλαν… μαϊμούδες! Ετσι αποκαλύφθηκε το κύκλωμα στην Πάτρα
Μόνο ο Πατρινός κατασκευαστής ιστοσελίδων προφυλακίσθηκε από τους τέσσερις συνολικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση απάτης με ιστοσελίδες μέσω των οποίων στέλνονταν σε ανυποψίαστους πελάτες “μαϊμού προϊόντα”. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθησαν ο ιδιοκτήτης εταιρείας κούριερ στην Πάτρα, ο ιδιοκτήτης εταιρείας κούριερ στην Κ. Αχαϊα και ο αποθηκάριος που εργαζόταν στην αποθήκη όπου φυλάσσονταν τα εκατοντάδες δέματα με τα “μαϊμού προϊόντα”. Ο δικηγόρος του προφυλακισθέντος Ακης Βαβαρούτας δήλωσε πώς ο πελάτης του δεν πωλούσε προϊόντα, όμως όντως είχε κατασκευάσει τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων γίνονταν οι διαδικτυακές συναλλαγές (αγορές) γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Ομως ο ισχυρισμός του Πατρινού κατασκευαστή ιστοσελίδων δεν έπεισε Εισαγγελέα και Ανακριτή οι οποίοι συμφώνησαν στην προφυλάκισή του. Στους υπόλοιπους τρεις επεβλήθησαν περιοριστικοί όροι χρηματικής εγγύησης και εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, μέχρι η υπόθεση να φθάσει στο ακροατήριο. Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη κούριερ από την Κ. Αχαϊα Σπύρος Πιτσινής δήλωσε πώς ο πελάτης του είχε δεχθεί μερικές δεκάδες επιστροφές και πώς δεν πήγε ο νους του ότι πίσω από τις συγκεκριμένες αποστολές δεμάτων κρύβεται απάτη. Στην ίδια κατεύθυνση και ο ισχυρισμός του τρίτου κατηγορούμενου που αφέθηκε ελεύθερος, του ιδιοκτήτη γνωστής εταιρείας κούριερ στο κέντρο της Πάτρας.
ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΠΑΤΗ
Συγκλονιστικές ήταν οι λεπτομέρειες για το πώς αποκαλύφθηκε η απάτη που είχε στηθεί στην Πάτρα με «λεία» (σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας) πάνω από 500.000 ευρώ και αποστολή χιλιάδων δεμάτων με «μαϊμού προϊόντα). Πληροφορίες της «Γνώμης» αναφέρουν πώς Εισαγγελέας από την Αθήνα είχε παραγγείλει μέσω της ιστοσελίδας επώνυμα ανδρικά ρούχα και εσώρουχα. Τα οποία φυσικά ουδέποτε παρέλαβε καίτοι είχε πληρώσει μέσω της τραπεζικής του κάρτας. Αντ’ αυτού… έλαβε ένα δέμα με προϊόντα ευτελούς αξίας. Ο Εισαγγελέας επέστρεψε το δέμα… δεν έλαβε ποτέ την κανονική του παραγγελία και σε συνεργασία με την Αστυνομία… ξεκίνησε έρευνα. Και έτσι η καλοστημένη απάτη αποκαλύφθηκε.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 12 άτομα (πέντε γυναίκες και επτά άνδρες), ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα στοιχεία τους έχουν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές. Ωστόσο δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.
Οπως προέκυψε από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022. Τα μέλη της δημιούργησαν και διαχειρίστηκαν εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα, πουλώντας επώνυμα προϊόντα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε χαμηλότερες τιμές έναντι των γνησίων. Προσέλκυαν υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι, όταν παραλάμβαναν τα δέματα, διαπίστωναν, ότι περιείχαν προϊόντα ευτελούς αξίας.
Τα μέλη της σπείρας κατείχαν ρόλους, οι οποίοι ήταν διακριτοί και λειτουργούσαν ως «δίχτυ» προστασίας για την τέλεση των απατών, όπως, ιδιοκτητών, διαχειριστών ή υπαλλήλων εταιρειών ταχυμεταφορών, του αποθηκάριου, αλλά και του συσκευαστή.
Μάλιστα είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο 15 εταιρειών, είτε απευθείας ως αποστολείς δεμάτων στις εταιρίες αντικαταβολών, είτε ως συνδεδεμένες με τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, στους οποίους πιστώνονταν οι αντικαταβολές των δεμάτων από τις εταιρίες ταχυμεταφορών.
Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. απέστειλαν τουλάχιστον 12.990 δέματα σε πολίτες, οι οποίοι έπεσαν θύματα απάτης. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους των κατηγορουμένων, οι αστυνομικοί εντόπισαν 3.932 δέματα με προϊόντα, 13.350 ευρώ, 210 δολάρια, 30 χρυσές λίρες Αγγλίας και 200 λεκ Αλβανίας, μεγάλο αριθμό ψηφιακών συσκευών και καρτών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και μία ατζέντα με ιδιόχειρες σημειώσεις.