Περιφερειακά πανεπιστήμια: θα έχουν τεράστιο πρόβλημα με την ίδρυση των ιδιωτικών

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

«Θα έχουν μισούς φοιτητές και σε βάθος πενταετίας το ένα μετά το άλλο θα κλείνουν»

Tα δημόσια πανεπιστήμια επί μια δεκαετία υποχρηματοδοτούνται και παρά τον μισό προϋπολογισμό που λαμβάνουν έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους, υπογράμμισε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μιλώντας στο Κόκκινο και στον Διονύση Ελευθεράτο.

Όπως ανέφερε, από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων αυτά που θα πληγούν είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ο ίδιος είπε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που κατατάσσεται σε καλή θέση – 5η ή 6η θέση σε διεθνείς αξιολογήσεις – έχει αναλογία φοιτητών ανά διοικητικό υπάλληλο 140 προς 1, την ώρα που η Τουρκία και Ρουμανία έχουν αντίστοιχα 1 προς 40 και 1 προς 50, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου ανά 25 φοιτητές αντιστοιχεί ένας διοικητικός υπάλληλος.

Ο Τρ. Αλμπάνης έκανε λόγο για συστηματική εξουθένωση των πανεπιστημίων, η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα. «Στέκονται χάρη στη δουλειά των καθηγητών και των ερευνητικών προγραμμάτων που διεκδικούν. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη πάμε καλά σε αυτό το κομμάτι και κρατάμε ένα επίπεδο σπουδών»

Λίγα 24ωρα πριν, το Συμβούλιο Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε βγάλει μια ανακοίνωση που δείχνει με αριθμούς πόσο τρομακτική είναι αυτή η υποχρηματοδότηση. Κατά -63.6% έχει μειωθεί η ετήσια κρατική χρηματοδότηση στο Πολυτεχνείο και κατά -36% ο αριθμός των καθηγητών από το 2009. Και είναι γνωστό ότι το πρώτο συνειδητό βήμα για την ιδιωτικοποίηση είναι πάντα η απαξίωση των δημοσίων-κοινών αγαθών

Σχετικά Άρθρα