ΠΑΤΡΑ – ΦΩΤΟ: Βραβεύτηκε το σπίτι του Πέτρου Ψωμά

Η πρώτη διοργάνωση των GRAIL AWARDS ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, σε μια λυρική τελετή απονομής στο Ωδείο Αθηνών. Ο νεοσύστατος θεσμός Βραβείων Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικών Χώρων και Φωτισμού, σε παραγωγή Βασίλη Μπαρτζώκα και Δημήτρη Φακίνου, απέδειξε, στην πράξη, πως αποσκοπεί να καθιερωθεί στην εγχώρια δημιουργική σκηνή προάγοντας, σταθερά και σθεναρά, την εξωστρέφεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής εντός και εκτός συνόρων.

Η εννιαμελής επιτροπή των GRAIL AWARDS 2024, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Αντωνακάκη, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Tom Lindblom, Ivan Blasi, Μαριάνθη Τατάρη, Άρη Καφαντάρη, Πάνο Δραγώνα και Florencia Vetcher, εξέτασε, συνολικά, 200 έργα από 134 δημιουργικά γραφεία για να καταλήξει στη βραχεία λίστα 56 επιλεγμένων έργων και από εκεί σε 14 Βραβεία και 25 Επαίνους που παρουσιάστηκαν, διεξοδικά, στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών. Οικοδεσπότης της τελετής απονομής ο δημοσιογράφος Αντώνης Φουρλής.

ΕΠΑΙΝΟ απέσπασε η Πατρινή αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη για το έργο A Jonathan Leaman Kitchen, μια ιδιαίτερη ανακαίνιση διαμερίσματος στην Πάτρα. Ακολουθώντας την σχεδιαστική προσέγγιση του Συγκινησιακού Λειτουργισμού, που έχει εισάγει και μελετάει θεωρητικά και πρακτικά η ίδια η αρχιτέκτονας, το διαμέρισμα αναδιαμορφώνεται, ριζικά, με οδηγό ανθρωπολογικά, κοινωνιολογικά και ψυχαναλυτικά εργαλεία. Εκκινώντας από ένα ζωγραφικό έργο, η Κιούρτη προτείνει «μια αρχιτεκτονική ως τρισδιάστατη ζωγραφική» για να καταλήξει σε μια δυναμική εμπειρία κατοίκησης που επιτελείται, καθημερινά και αδιάκοπα, με γενναιοδωρία και ελευθεριακότητα όπως μια παράσταση γεννιέται και πεθαίνει σε μια θεατρική σκηνή. Φιλοσοφώντας πάνω στην οντολογία του κατοικείν, η αρχιτέκτονας γίνεται σκηνοθέτης ιστοριών καθημερινής τρέλας, τόλμης και τρυφερότητας σε ένα σπίτι συλλογικό, απρόβλεπτο, διαφορετικό βγαλμένο από την φιλμογραφία του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Οπως βλέπετε στην φωτογρσφία την αρχιτέκτονα συνόδευε η Ελένη Κίτσου, σύζυγος του επικεφαλής του “σπιράλ” Πέτρου Ψωμά, γιατί στο δικό του “πατρικό” έγινε η ανακαίνιση.

ΝΙΚΟΣ ΨΑΘΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
A JAN STEEN KITCHEN 1995-6 JONATHAN LEAMAN BORN 1954. PURCHASED WITH ASSISTANCE FROM THE GYTHA TRUST 1997 HTTP://WWW.TATE.ORG.UK/ART/WORK/T07312
ΝΙΚΟΣ ΨΑΘΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΨΑΘΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΨΑΘΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα