Ελλείψεις και ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα

Αντιμέτωποι με σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, και ιδιαιτέρως στα τρόφιμα, θα βρεθούν οι Έλληνες καταναλωτές.

Βασική αιτία οι ανυπολόγιστες καταστροφές που προκλήθηκαν στον Θεσσαλικό κάμπο εξαιτίας της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, με χιλιάδες ζώα να πεθαίνουν και την υφιστάμενη παραγωγή δεκάδων αγροτικών ειδών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και στις αποθήκες να καταστρέφεται.

Οι αγρότες, ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών κατά κύριο λόγο στα αστικά κέντρα, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη και το αυξημένο κόστος των μεταφορικών με δεδομένο ότι η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας.

Οι μεταφορικές εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές γύρω από την εθνική οδό με το κόστος των μεταφορικών να γίνεται δυσβάστακτο και φυσικά να μετακυλίεται στο πορτοφόλι του καταναλωτή

Παράλληλα έντονη είναι η ανησυχία για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα στα γαλακτοκομικά είδη με τον κίνδυνο να είναι ορατός για ελλείψεις αλλά και νέες ανατιμήσεις στις ήδη αυξημένες τιμές, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ετήσιος πληθωρισμός στα γαλακτοκομικά  και τα αυγά ανέρχεται στο 12%.

Αναλυτικά, τα προϊόντα που παράγονται κατά κύριο λόγο στον Θεσσαλικό κάμπο, είναι το 52,8%  της βιομηχανικής ντομάτας, το 38% του βαμβακιού, το 54,7% των αχλαδιών, το 51,7% σε αμύγδαλα, το 19,5% σε πρόβειο και βόειο γάλα, το 18,5% σε βοδινό κρέας και το 10% σε χοιρινό κρέας.

Σχετικά Άρθρα