Γνωστή εταιρεία στην Πάτρα σε μεγάλη απάτη! “Ντου” της ΑΑΔΕ

Μπροστά σε απάτη υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ από ΦΠΑ φαίνεται ότι βρίσκεται η ΑΑΔΕ, που ετοιμάζεται να στείλει κλιμάκιο στην Πάτρα, ώστε να προχωρήσει σε ελέγχους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία που έγινε «εκ των έσω», δηλαδή από άνθρωπο που εργαζόταν στην εταιρεία επί χρόνια. Σε αυτήν περιγράφονται με πλήρη στοιχεία, η μεθοδολογία, τα πρόσωπα και ο τρόπος που επί χρόνια ασκείται αυτή η εγκληματική δραστηριότητα, η οποία έχει και διεθνή πλοκάμια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό απάτης στον ΦΠΑ, που υπολογίζεται σε 3,2 δισ. ευρώ ή στο 19,7% των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ.

Το 2022 «πάγωσαν» από την ΑΑΔΕ δεκάδες ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που εμπλέκονταν σε 147 υποθέσεις «εξαφανισμένων εμπόρων» και απάτες τύπου «καρουζέλ», δηλαδή, κυκλώματα που πραγματοποιούν εικονικές συναλλαγές (εισαγωγές και εξαγωγές) με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, με στόχο την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ, αλλά και τη διεκδίκηση επιστροφής ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί.

Συνήθως, οι λεγόμενοι «εξαφανισμένοι έμποροι» εισάγουν αγαθά από τρίτη χώρα, τα οποία ξεκινούν έναν κύκλο σε διάφορες εταιρείες εντός της ΕΕ. Με τη μέθοδο «καρουζέλ» τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν έναν κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ, ενώ δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος, συνεπώς ούτε και ασφαλιστικές εισφορές.

Σχετικά Άρθρα