Αλέξανδρος Σπέρχος: Ο Αχαιός που ταΐζει εμίρηδες τραχανά! φωτό
Η ελληνική κουζίνα δεν τον έκανε μόνο σεφ, αλλά και CEO στη εταιρία του Efzin Group! Γεννημένος στα Καλάβρυτα, ο 34χρονος βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Σπέρχος, με έδρα το Ντουμπάι, καινοτομεί μετατρέποντας τα πιάτα της μαμάς του και της γιαγιά του σε έργα τέχνης.
Αναμφισβήτητα η ζωή του είναι ένα success story, καθώς ο ίδιος ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στον τόπο καταγωγής του και έφτασε στο σημείο να έχει δεκατέσσερα εστιατόρια στο Ντουμπάι.
Σε ένα από αυτά στον φουτουριστικό ουρανοξύστη του ξενοδοχείου «One & Only» βρέθηκε και η «Εspresso» για να συναντήσει τον Eλληνα σεφ που έμελλε να γίνει ο επίσημος πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Με θέα αριστερά το Μουσείο Ρομποτικής στο Ντουμπάι, που μοιάζει με δαχτυλίδι, και δεξιά το αρχιτεκτονικό κτίριο The Frame (ο πίνακας) συνειδητοποιείς ότι ο Αλέξανδρος Σπέρχος έχει φτιάξει ένα εστιατόριο «μαγαζί γωνία».
Δεν είναι τυχαίο που πλέον κλείνει έντεκα χρόνια παρουσίας στη γαστρονομική σκηνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μάλιστα, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του στους κλάδους της εστίασης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Grand Prix της Formula 1 στο Αμπου Ντάμπι, το Taste of the World στο Gulfood και σε άλλες VIP εκδηλώσεις.
Η καταγωγή σου, Αλέξανδρε, από πού είναι;
Η καταγωγή μου είναι από τα Καλάβρυτα, από το χωριό Ανω Λουσοί.
Πώς ασχολήθηκες με τη μαγειρική και την ελληνική κουζίνα;
Πριν από δεκαοκτώ χρόνια οι γονείς μου άνοιξαν στα Καλάβρυτα μια ταβέρνα. Είχαν μεγάλη αγάπη για το φαγητό, και η γιαγιά μου και η μητέρα μου. Οπως ήταν φυσικό, αυτή την αγάπη την πήρα και εγώ για το καλό ελληνικό φαγητό. Μου τη μετέδωσαν. Η γιαγιά μου και η μητέρα μου μου έμαθαν να μαγειρεύω όλα τα παραδοσιακά φαγητά. Εκεί ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα. Από 13 χρονών μαγειρεύω. Και τις συνταγές, τις γεύσεις της γιαγιάς, τις μαγειρεύω και στους Αραβες στο Ντουμπάι. Με αυτές τις γεύσεις και τις μυρωδιές πορεύομαι. Ηταν επόμενο να σπουδάσω την τέχνη της μαγειρικής. Εφυγα από τα Καλάβρυτα με μια τσάντα όνειρα και πήγα στη σχολή μαγειρικής Le Monde στην Αθήνα.
Η οικογένειά σου ήθελε να γίνεις σεφ;
Ο πατέρας μου με ήθελε στο πόδι του στο εστιατόρια και στην κτηνοτροφική του μονάδα. Αλλά το μεράκι που μου είχε εμφυσήσει η γιαγιά με τη μαγειρική ήταν πιο ισχυρό και έτσι έγινα με την ευχή της σεφ. Στην Αθήνα έπιασα αμέσως δουλειά στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου έμαθα πάρα πολλά και κυρίως την τεχνική της ελληνικής, γαλλικής, ιταλικής, έθνικ κουζίνας. Οι προτάσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή από εστιατόρια στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Και πήγα και τα κατάφερα με επιτυχία. Στη Μύκονο όταν ήμουν, μου έκαναν μια πρόταση για μια συνεργασία με το Ντουμπάι στο «Royal Mirage» και συγκεκριμένα να δείξω στους Αραβες τι σημαίνει καλή ελληνική κουζίνα. Μου είχαν τονίσει ότι αυτό θα γίνει για πέντε βραδιές! Οι πέντε βραδιές έγιναν έντεκα χρόνια μόνιμης και επιτυχημένης εργασίας στο Ντουμπάι, με δεκατέσσερα μαγαζιά που είναι κάτω από την επίβλεψή μου. Στην αρχή μού είπαν «ανέλαβε να δουλέψεις το εστιατόριο με ελληνική κουζίνα για δύο χρόνια». Μετά έγιναν τέσσερα. Και τότε μου χτύπησε την πόρτα το ξενοδοχείο «One & Only». Το ένα έφερε το άλλο. Αποφάσισα να κάνω το δικό μου γκρουπ μαγειρικής και να προσφέρω καλή ελληνική κουζίνα πριβέ σε ιδιωτικά σκάφη. Δημιούργησα την εταιρία Efzin Private Dining. Στην αρχή κάποιοι μου έλεγαν «μα τι κάνεις, εσύ που είσαι διακεκριμένος σεφ;» Και όμως, ήρθε η πανδημία, ο Covid-19, και εγώ και όλη η ομάδα μου διασωθήκαμε, καθώς ο ένας μας σύστηνε στον άλλο και όλοι ήταν πολλοί ευκατάστατοι επιχειρηματίες, τόσο ξένοι στο Ντουμπάι όσο και ζάπλουτοι Αραβες. Τότε μου χτύπησε η επιτυχία την πόρτα. Μετά την πανδημία είπα «θα ανοίξω το δικό μου εστιατόριο», το Ena restaurant. Με τα λεφτά μου και τις γνωριμίες, δόξα τω Θεό, τα κατάφερα. Το ένα εστιατόριο έφερε άλλα δεκατρία! Αυτή τη στιγμή έχω φτιάξει εταιρία με το όνομα Chef Sprehos, η οποία δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι, στην Ελλάδα και σε άλλες δέκα χώρες. Πλέον έχω προχωρήσει και σε εξαγωγές προϊόντων.
Ελληνικά προϊόντα;
Και μόνο. Αγαπώ την καλή ελληνική πρώτη ύλη και τα προϊόντα του χωριού μου. Από τραχανά Καλαβρύτων μέχρι και φέτα από τα Καλάβρυτα, αλλά και θυμάρι και ρίγανη. Αυτές είναι οι μνήμες μου, οι ρίζες μου. Από την Κρήτη με το καλό λάδι και την Καλαμάτα με τις ελιές μέχρι πάνω τον Εβρο με τα αλλαντικά του και τον κρόκο Κοζάνης, τη μαστίχα Χίου, τη γραβιέρα Νάξου, το ούζο Μυτιλήνης και τη σαρδέλα Καλλονής. Προσπαθώ να βρω τα καλύτερα προϊόντα, να κάνω γνωστούς τους Ελληνες παραγωγούς και να μάθω στους Αραβες τι σημαίνει καλό λάδι, καλή φέτα, καλός τραχανάς. Αλλά εδώ στο Ντουμπάι κάνω πολλές ελληνικές βραδιές με προϊόντα και δεν έρχονται μόνο Αραβες. Ερχονται Αμερικανοί, Κινέζοι, Ρώσοι, Αυστραλοί, Ινδοί, Ιάπωνες. Θα κάνω σε αυτή τη μητρόπολη του κόσμου, το Ντουμπάι, τα ελληνικά προϊόντα Νο 1.
Το νέο σου εστιατόριο, The Dish, σε αυτόν τον φουτουριστικό ουρανοξύστη στο Ντουμπάι, είναι από τις καλύτερες επιλογές στα ΗΑΕ. Ερχονται όλοι οι celebrities. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το εστιατόριο;
Το The Dish άνοιξε πριν από εννέα μήνες και φιγουράρει στα καλύτερα εστιατόρια στο Ντουμπάι. Είμαστε μέσα στο ξενοδοχείο «One and Only dawn town» και έχουμε καθημερινά 300 κουβέρ. Το The Dish έχει γίνει τοπ γαστρονομικός τουρισμός στο Ιnstagram, κάτι που ακόμα και για εμένα είναι απίστευτο.
Στο The Dish έχει έρθει και έχει φάει η πριγκίπισσα του Ντουμπάι, η Σέιχα Μάχρα Αλαμακτούμ, μία από τις κόρες του εμίρη του Ντουμπάι Μοχάμεντ Αλαμακτούμ, που μάλιστα έχει και ελληνικές ρίζες από τη μεριά της μητέρας της, της Ζωής Γρηγοράκου!
Η Σέιχα Μάχρα είναι φίλη μου. Για εμένα αυτό μετρά περισσότερο. Εχω την εκτίμησή της και είναι πολύ αγαπητό πρόσωπο στο Ντουμπάι. Εχει μεγάλη επίδραση στη νέα γενιά και είναι από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι. Η σοουμπίζ στο Ντουμπάι είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα. Η βασιλική οικογένεια είναι πολύ αγαπητή στο Ντουμπάι. Ο αδερφός της, ο διάδοχος του θρόνου, ο Fazza, o Xαμντάν είναι από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στο Ντουμπάι. Η Μάχρα αγαπάει πολύ την Ελλάδα, μιλάει ελληνικά και μου έκανε την τιμή να εγκαινιάσει το The Dish. Η μαμά της την έχει κάνει να λατρέψει την Ελλάδα. Της αρέσει δε να τρώει μόνο ελληνικό φαγητό. Οπότε της αρέσει πολύ το παραδοσιακό φαγητό, από κοκκινιστό με μακαρόνια μέχρι παστίτσιο και σουβλάκι. Είναι εξαιρετική κοπέλα. Εχει τον σεβασμό των ντόπιων και των ξένων στο Ντουμπάι. Είναι τιμή μας που έχουμε στο Ντουμπάι μια πριγκίπισσα με ελληνικές ρίζες που αγαπά τόσο πολύ την πατρίδα της. Στα εγκαίνια, με το που άνοιξε η πριγκίπισσα το εστιατόριο έγινε ο χαμός. Την επόμενη μέρα είχα κλείσει όλα τα τραπέζια.
Τι αρέσει στους Αραβες να τρώνε στην αλυσίδα των εστιατορίων σου;
Αρνί με τραχανά Καλαβρύτων, γιατί τους θυμίζει το αραβικό κους κους. Η ελληνική κουζίνα τούς αρέσει πολύ. Ξέρουν τις ελληνικές χυλοπίτες και τις επιλέγουν με κοκκινιστό μοσχαράκι. Πριν από 10 χρόνια δεν ήξεραν από χυλοπίτες, γιουβέτσι, τώρα είναι η πρώτη τους επιλογή. Στο Ντουμπάι πλέον τρώνε τραχανά και χυλοπίτες από τα Καλάβρυτα. Κάποτε με κορόιδευαν που έβαζα αυτά τα πιάτα στο μενού και τώρα μου βγάζουν το καπέλο. Οι μπίλιονερς στο Ντουμπάι τρώνε ξινό τραχανά, με σάλτσα από κοκκινιστό αρνάκι. Ποιος θα το περίμενε;. Το πιστεύεις; Και όμως, οι ντόπιοι το λατρεύουν. Και σκέψου, εγώ το έτρωγα καθημερινά στα Καλάβρυτα σαν απλό φαγητό και εδώ έχει γίνει γκουρμέ. Στην κουζίνα μου δουλεύω τα πιάτα που αγαπάω από παιδί.
Θα σε ενδιέφερε να κάνεις μια μαγειρική εκπομπή;
Αυτή τη στιγμή δουλεύω μια ταξιδιωτική μαγειρική εκπομπή. Μόλις γύρισα από γυρίσματα σε Ινδία και Σρι Λάνκα. Πήγα, μαγείρεψα με τους ντόπιους, βρήκα προϊόντα τους, συνταγές τους, σε μαγικούς τόπους, ατόφιους. Η ελληνική κουζίνα μπορεί να σταθεί σε όλο τον κόσμο. Και αυτό κάνω στα ταξίδια μου. Ακόμα και στην Ινδία θα ταιριάζω την ελληνική κουζίνα με την ινδική.
Ποιος είναι ο στόχος σου;
Να προωθήσω την ελληνική γαστρονομία σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ιταλία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Σρι Λάνκα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Κίνα, η Αγκόλα, η Ουγκάντα.
Πώς σκέφτεσαι τη ζωή σου έπειτα από δέκα χρόνια;
Σε ένα σπίτι με έναν τεράστιο κήπο και μεγάλο μποστάνι. Είμαι στρατιώτης στη μαγειρική. Θέλω να συνεχίζω να μαγειρεύω. Οχι για να βγάζω πολλά λεφτά, αλλά για να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Ο Θεός είναι μεγάλος και αυτός ξέρει πού θα με πάει. Σου έκανε εντύπωση που με είδες να φοράω τον σταυρό μου; Αυτός είναι η δύναμή μου. Σήμερα από το The Dish θα περάσει όλη η ελληνική κοινότητα του Ντουμπάι. Και έχουμε φτάσει πλέον στα 15.000 άτομα. Εδώ στο The Dish θα γευτούν τον μουσακά της μαμάς τους και θα γεμίσουν από συναίσθημα.