Τι είναι το πολύ σκληρό ναρκωτικό «σίσα» που έριξε σε κώμα τη 16χρονη από τον Βύρωνα

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η υπόθεση 16χρονης από τον Βύρωνα που βρίσκεται σε κώμα μετά από κατανάλωση κοκτέιλ ναρκωτικών.

To ναρκωτικό «σίσα» -αλλιώς, «κοκαΐνη των φτωχών»-, που οδήγησε την 16χρονη από τον Βύρωνα σε κωματώδη κατάσταση, κρύβει άγνωστες συνθετικές προσμείξεις που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν μόνιμες βλάβες, πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών.

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και ψυχίατρος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ.

Είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά, που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon, είπε ο καθηγητής.

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, τόνισε. «Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της “κοκαΐνης των φτωχών” είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμείξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.

Η «σίσα» καπνίζεται, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

«Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, διαταραχή ύπνου, συνδέονται με τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών» και είναι αυτονόητο για τον Γιώργο Παπαζήση ότι «η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο».

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή την ενέσιμη μορφή, τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από το γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών, που «στοιχίζουν λίγα ευρώ, αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

Σχετικά Άρθρα