Ποιοι Έλληνες έχουν προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε 342 ημέρες αναμένονται οι 33οι Ολυμπιακοί  Αγώνες στο Παρίσι 2024, εκεί όπου συνολικά θα συμμετάσχουν 10.500 αθλητές και αθλήτριες, σε 329 αγωνίσματα από 32 αθλήματα.

Η πρόκριση έχει ανοίξει για όλα τα αθλήματα πλέον και ήδη σε αρκετά έχει μοιραστεί μεγάλος αριθμός Ολυμπιακών εισιτηρίων. Στα περισσότερα αθλήματα, η περίοδος πρόκρισης θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος του Ιουνίου 2024, με αρκετά από αυτά να έχουν διαδικασία πρόκρισης μέσω κατάταξης και βαθμών.

Στους τελευταίους Ολυμπιακούς που διεξήχθησαν, στο Τόκιο το 2021, η Ελλάδα είχε στείλει ομάδα 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα και η ομάδα είχε επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο). Φυσικά, η μεγαλύτερη αποστολή της Ελλάδας ήταν όταν το 2004 η χώρα είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση, οπότε είχαμε 204 συμμετέχοντες και 16 μετάλλια.

Για το Παρίσι μεγάλος στόχος είναι να διαμορφωθεί ξανά μεγάλη ομάδα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, έχει τονίσει πως στόχος όλων είναι η ομάδα που θα βρεθεί στο Παρίσι να αποτελείται από τριψήφιο αριθμό μελών, κάτι που φαίνεται εφικτό αν υπολογίσει κανείς πως είναι αρκετά πιθανές οι προκρίσεις για την εθνική ομάδα πόλο γυναικών, μπάσκετ ανδρών και καλλιτεχνικής κολύμβησης.

27 μέλη μετρά η ελληνική αποστολή ως τώρα

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα μετρά 27 μέλη σε τέσσερα αθλήματα: Τρία στη σκοποβολή, τέσσερα στον στίβο, πέντε στην κολύμβηση και μία ομάδα (15 παίκτες) στο πόλο.

Η πρώτη Ολυμπιακή πρόκριση ήρθε από τη δύο φορές Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων τον Οκτώβρη του 2022 από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καΐρου. Ακολούθησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20χλμ βάδην όταν τερμάτισε με 1:28.12 σε αγώνα στη Μελβούρνη, τον Φεβρουάριο, και μαζί με το όριο για τους τρίτους της Ολυμπιακούς έκανε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η Χριστίνη Μόσχη στο αεροβόλο πιστόλι 10μ., προκρίθηκε επίσης στους Ολυμπιακούς από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαρτίου και έγινε η δεύτερη σκοπεύτρια που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Παρίσι.

Ο Απόστολος Χρήστου έπιασε το όριο (53.74) κολυμπώντας τα 100μ. ύπτιο σε 53.22. Η συναθλήτριά του και πρωταθλήτρια Ευρώπης, Άννα Ντουντουνάκη έχει κλείσει θέση για Παρίσι επίσης αφού με 57.75 έπιασε το όριο (57.92) για τα 100μ. πεταλούδα.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Μίλτος Τεντόγλου, έπιασε το όριο στο μήκος (8.27μ.) και έκλεισε επίσης θέση για Παρίσι όταν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα «πέταξε» στα 8.38μ..

Έπειτα, μέσα σε ένα 24ωρο η ομάδα μεγάλωσε κατά… 17 μέλη. Τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου ο Απόστολος Σίσκος έπιασε το όριο στα 200μ. ύπτιο και λίγες ώρες αργότερα η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών (15 παίκτες), «αργυρή» στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου και τσέκαρε επίσης θέση για το Παρίσι 2024. Τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, ο Κρίστιαν Γκολομέεβ κολύμπησε γρηγορότερα από το όριο στα 50μ. ελεύθερο και ξεμπέρδεψε με την πρόκριση.

Ο πρωταθλητής του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής, έκανε νέο ατομικό ρεκόρ με άλμα στα 5.82μ. και έπιασε το Ολυμπιακό όριο (5.81μ.) ενώ ο Στέργιος Μπίλας στην κολύμβηση και τα 50μ. ελεύθερο προστέθηκε στην ομάδα, όταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 κατέκτησε το χρυσό με 51.83 και έγινε ο 25ος της Ολυμπιακής ομάδας, πιάνοντας το όριο.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στο Μπακού το Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής από το οποίο παίρνει  πρόκριση για του Ολυμπιακούς  η  Εμμανουέλα Κατζουράκη στη σκοποβολή και το σκητ γυναικών, και γίνεται  η τρίτη Ελληνίδα που κλείνει θέση για τη σκοποβολή στο Παρίσι.

Τελευταία προσθήκη ο  Μάκης Μίτας. Ο πρωταθλητής της σκοποβολής προκρίθηκε στον τελικό του σκιτ  και θα πάρει μέρος για 3η φορά στην καριέρα του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός

Σχετικά Άρθρα