ΠΑΤΡΑ: Αυτό είναι το πιο ακριβό ακίνητο που πουλήθηκε το 2023

«Φωτιά» πήραν το 2023 οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Πάτρα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 700 πράξεις που περιελάμβαναν αγοραπωλησίες, δωρεές και γονικές παροχές.
Μόνο το πρώτο δίμηνο του 2014 καταγράφηκαν 102 μεταβιβάσεις διαμερισμάτων και 17 μονοκατοικιών, ενώ όλο το 2023 έγιναν 540 πωλήσεις και γονικές παροχές διαμερισμάτων και 65 μονοκατοικιών.

Το πιο ακριβό ακίνητο πωλήθηκε στον οικισμό του Ρίου και αφορούσε σε μονοκατοικία εμβαδού 384τ.μ., με τίμημα 933.800 ευρώ.
Επίσης άλλαξαν χέρια 53 ακίνητα επαγγελματικής στέγης, με την πιο ακριβή μεταβίβαση να φτάνει σε τίμημα τις 372.000 ευρώ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις στάθμευσης.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται και έκρηξη τιμών. Την τάση επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» η κτηματομεσίτρια Σοφία Λοτσάρη, η οποία όπως είπε κάνει 3-4 πωλήσεις ακινήτων τον μήνα. Στο κέντρο της Πάτρας οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει πολύ. «Ξεκίνησε από τα παλιά διαμερίσματα και επεκτάθηκε και στα νεόδμητα σαν ντόμινο, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σήμερα σε τιμές πώλησης που φτάνουν μέχρι και 3.000–3.500 το τετραγωνικό» είπε η Σοφία Λοτσάρη, φέρνοντας ως παράδειγμα μια πώληση δυαρίου 46τ.μ. δευτέρου ορόφου στο κέντρο της Πάτρας, έναντι ποσού 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Σοφία Λοτσάρη επισημαίνει ότι και στην Πάτρα γίνονται επενδύσεις αλλοδαπών τρίτων χωρών, με όχημα την απόκτηση της πολυπόθητης Golden Visa. Οι αγορές αφορούν κυρίως επενδυτικά ακίνητα, τα οποία όμως, συμπαρασύρουν τις τιμές και στην κατοικία.

Για αξιοσημείωτη αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων, κάνει λόγο και ο κτηματομεσίτης Ανδρέας Σώλος, όπως επίσης και στις κατασκευές. Οπως είπε στην «Π», αυτή τη στιγμή σε φάση ανέγερσης βρίσκονται δέκα νέες πολυκατοικίες στην περιοχή που εκτείνεται από το κέντρο έως το στάδιο της Παναχαϊκής.

Προ ημερών κατεδαφίστηκαν δύο παλιά ακίνητα στη συμβολή της Γεροκωστοπούλου με την Καραϊσκάκη για να ανεγερθούν δύο νέες πολυκατοικίες. Κατά κύριο λόγο οι νέες κατασκευές αφορούν φοιτητική κατοικία, είπε ο κ. Σώλος, που θεωρεί ότι στην Πάτρα ξεκινάει πάλι μια αξιοσημείωτη οικοδομική δραστηριότητα.

«Η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων έχει ταχείς ρυθμούς. Υπάρχει σημαντική κίνηση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι καθυστερούν πολύ τα συμβόλαια» είπε ο κ. Σώλος. Οπως εξήγησε, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο εισόδου στις ψηφιακές διαδικασίες, που θα χρειαστούν πολύ καιρό για να αφομοιωθούν από τους εμπλεκόμενους στην κτηματαγορά.

Επιπλέον, με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα κακώς κείμενα των περασμένων δεκαετιών στην κατασκευή των ακινήτων, με υπερβάσεις και αυθαιρεσίες, οι οποίες για να τακτοποιηθούν απαιτούν χρόνο, γραφειοκρατία και έξοδα.

Σχετικά Άρθρα