Γιατί φοράμε κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Σύμφωνα με την παράδοση, τα κόκκινα εσώρουχα εξασφαλίζουν καλή τύχη για το επόμενο έτος: το έθιμο έχει αρχαίες ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαία Κίνα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το κόκκινο χρώμα λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη για τη νέα χρονιά, όπως όταν σπάμε ένα ρόδι που συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία.

Ειδικότερα, τα εσώρουχα που θα φορεθούν τη νύχτα μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου πρέπει να είναι κόκκινα. Το κόκκινο ήταν πάντα το χρώμα της ζωής, της δύναμης και του πλούτου.

Γιατί φοράμε κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιατί πρέπει να φορέσουμε ένα κόκκινο εσώρουχο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς;

Η παράδοση χάνεται στα βάθη του χρόνου: στην Κίνα, για παράδειγμα, το κόκκινο είναι το απόλυτο χρώμα των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών καθώς λέγεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα -και ειδικότερα το Nìan, ένα αρπακτικό θηρίο που φέρνει κακοτυχία. Ακόμη και στον Μεσαίωνα, το κόκκινο λειτουργούσε ως «προστασία», καθώς τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι έδιωχνε τις κακές μάγισσες και την κακοτυχία. Επίσης, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το κόκκινο ήταν ένα χρώμα που συνδεόταν με την εξουσία: η παράδοση να φορούν έναν κόκκινο μανδύα κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Πρωτοχρονιάς φαίνεται να χρονολογείται από την εποχή του Οκταβιανού Αυγούστου. Ήταν σύμβολο δύναμης, υγείας και γονιμότητας.

Σήμερα, το έθιμο θέλει γυναίκες και άνδρες να φορούν κόκκινα εσώρουχα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και πολλοί είναι εκείνοι που το τηρούν, αλλά έχει συγκεκριμένους κανόνες.

Τα κόκκινα εσώρουχα πρέπει να φοριούνται ανάποδα (δηλαδή με τις ραφές προς τα έξω) και να ξαναφοριούνται σωστά την επόμενη μέρα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς -ένας συμβολικός τρόπος για να πάει σωστά το νέο έτος-, ενώ λέγεται ότι πρέπει να πεταχτούν μαζί με άλλα παλιά πράγματα και να μη φορεθούν ξανά -πετάμε τα παλιά, για να έρθουν τα καινούργια.

Ακόμα και αν δεν ανήκετε στους προληπτικούς -και σίγουρα δεν θέλετε να πετάξετε ένα ολοκαίνουργιο εσώρουχο που μόλις έχετε αγοράσει- το κόκκινο είναι το πιο αισθησιακό χρώμα και θα σας δώσει το απαραίτητο boost για να υποδεχτείτε το 2024 με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

Γιατί φοράμε κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Σχετικά Άρθρα