Γέμισε “κοκόρια” και “ροζαλίες” η Πάτρα
Οδηγός ταξί από την Πάτρα περιγράφει στην «Πολιτεία» αυτό που «του έτυχε» με πρωταγωνιστή έναν 20χρονο πελάτη του, τον οποίον παρέλαβε από την Πάτρα (μετά από διασκέδαση) για να τον πάει… στο Ρίον: «Φθάνοντας έξω από το σπίτι του, έβγαλε το πορτοφόλι του να με πληρώσει και προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε πώς… δεν είχε λεφτά πάνω του. Αρχισε να μονολογεί ωχ τώρα πως θα πληρώσω, και ξαφνικά έβγαλε ένα ροζ χάπι από το πορτοφόλι του. Και μου λέει πάρε αυτό, θα σε φτιάξει, 30 ευρώ κάνει! Επιχείρησε να με πληρώσει… με ναρκωτικό χάπι» κατέληξε ο ταξιτζής! Η κοκαϊνη, οι «ροζαλίες», τα έκστασι, και κάθε άλλου είδους «ανεβαστικό» ναρκωτικό κάνουν θραύση στην αγορά της Πάτρας. «Στα πάρτι οι περισσότεροι έχουν πάρει «κοκόρι», άλλοι το λένε «γλυκό» και διασκεδάζουν» μας λέει άνθρωπος της νύχτας. Και συμπληρώνει: «Παιδιά από 17 ετών, σνιφάρουν, άλλα καταπίνουν χάπια για να φτιαχτούν, τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Και ολοένα και πιο καινούργια σκευάσματα εμφανίζονται στην αγορά, όπως η ροζ κοκαϊνη, η ουσία που έχει ροζ χρώμα, μερικές φορές μυρίζει σαν φράουλα και στην Ευρώπη κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα: tucibi, tusi, ροζ σκόνη. Συνηθέστερα, ονομάζεται ροζ κοκαΐνη και θεωρείται ναρκωτικό πολυτελείας για εύπορους: Ένα μόνο γραμμάριο κοστίζει 90, 100 ή 120 ευρώ. Ωστόσο και στην Πάτρα κάποιοι την δίνουν σε δόση του μισού γραμμαρίου με 40 ή 50ευρώ. Αρκετοί την δοκιμάζουν»!
Θα πρέπει να τονιστεί πώς στην αγορά της Αχαϊκής πρωτεύουσας, η ίδια ποσότητα συνηθισμένης κοκαΐνης κοστίζει περίπου 70 ευρώ! Σε πολλές περιπτώσεις οι ναρκωτικές ουσίες «ανακατεύονται» και πολλοί χρήστες… δεν ξέρουν τι παίρνουν! Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μείγματα που συνδυάζουν ναρκωτικά. Κάποιοι βάζουν μέσα και θρυμματισμένο ακετυλοσαλικυλικό οξύ, δηλαδή… ασπιρίνη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κίνδυνος εξαρτάται από την αναλογία των ουσιών στο μείγμα καθώς και από τα άλλα ναρκωτικά με τα οποία λαμβάνεται. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο καταναλώσει ροζ κοκαΐνη που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κεταμίνη και πίνει επίσης αλκοόλ, αυτό θα ενισχύσει τις κατασταλτικές επιδράσεις και των δύο ουσιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συντονισμού, καταστολή και λιποθυμίες. Εάν το ecstasy είναι το κύριο συστατικό, η λήψη της μαζί με αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας.
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Εκτός από την αύξηση της κοκαΐνης που είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, υπάρχει έντονος προβληματισμός αναφορικά με τα ισχυρά συνθετικά οπιοειδή, τα οποία μερικές φορές πωλούνται καταχρηστικά ως άλλες ουσίες ή αναμειγνύονται με φάρμακα και άλλες ουσίες. Παραδείγματος χάριν φαίνεται πως η ουσία MDMA (έκσταση) νοθεύεται με συνθετικές καθινόνες (εμπορική ονομασία «άλατα μπάνιου») και τα προϊόντα κάνναβης με συνθετικά κανναβινοειδή. Επίσης γίνεται χρήση βενζοδιαζεπινών (δηλ. ηρεμιστικών) με οπιοειδή και κοκαΐνης με αλκοόλ.
Η αγορά μαζί με τις «κλασικές» τροφοδοτείται συνεχώς και με νέες ουσίες. Οι περισσότερες απ’ αυτές είναι πλέον συνθετικές και παρασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια με σκοπό να μιμούνται τις επιδράσεις των παραδοσιακών ουσιών. Η χημική τους σύνθεση είναι συχνά άγνωστη, ενώ μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, καθιστώντας τη δόση και τις επιπτώσεις για το σώμα και την αντίληψη απρόβλεπτες.
Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕ ΟΠΛΑ
Στην Πάτρα ακόμη και τελευταία είχαμε μέχρι και απειλές με όπλα ή επεισόδια με ξυλοδαρμούς μεταξύ γνωστών στην ασφάλεια ατόμων. Όπως λέει η ΕΛ.ΑΣ. η κυριότερη αιτία για τα συγκεκριμένα επεισόδια είναι η πώληση ναρκωτικών. Κάποιοι δηλαδή χρωστούν σε κάποιους, άλλοι… μπλέκονται στα πόδια ορισμένων και τότε… βγαίνουν τα πιστόλια! Διακινήσεις ναρκωτικών στην Πάτρα γίνονται σε πολλά καταστήματα διασκέδασης. Ακόμη και σε ορισμένα που θεωρούνται… στέκια της υψηλής κοινωνίας. Τα «κοκόρια» πάνε σύννεφο και φυσικά… κοστίζουν! Ο φόβος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αποδέκτες τέτοιων συναλλαγών είναι και έφηβοι ή πολύ νέοι! Και στην Πάτρα σε κάποια κέντρα διασκέδασης, αγόρια και κορίτσια κυκλοφορούν «φτιαγμένα» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή και την υγεία τους.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ
Οι επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Πάτρας είναι συχνές. Προ ημερών συνελήφθη διακινητής κοκαϊνης που δρούσε στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Πριν τα Χριστούγεννα 2024 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στην Αχαΐα, και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές του νομού. Οι κατηγορούμενοι είχαν πραγματοποιήσει από τον περασμένο Αύγουστο, 150 αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών, διακινώντας 145,5 γραμμάρια κοκαΐνης και 12 γραμμάρια κάνναβης, αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 10.300 ευρώ. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν 690 γραμμάρια κοκαΐνης, 42,1 γραμμάρια κάνναβης, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και 6.250 ευρώ. Στα μέσα Δεκέμβρη υπήρξε και η αποκάλυψη για την εγκληματική οργάνωση των δέκα ατόμων που διακινούσαν ναρκωτικά στην Πάτρα, μεταξύ αυτών, υπάλληλος του Πανεπιστημίου, υπάλληλος της Περιφέρειας, υπάλληλος της ΔΕΥΑΠ, πυροσβέστης και αστυνομικός. Τρία μέλη της οργάνωσης είναι ήδη προφυλακισμένα ενώ οι υπόλοιποι αφέθησαν ελεύθεροι και θα δικαστούν προσεχώς. Τον Νοέμβριο 2024, δύο άτομα συνελήφθησαν στην Πάτρα για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν στην κατοχή τους περίπου 30 κιλά κάνναβη, περισσότερα από 800 γραμμάρια κοκαΐνη, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, καθώς και ένα πιστόλι με 14 φυσίγγια. Αναμφισβήτητα η Δίωξη Ναρκωτικών καταγράφει επιτυχίες,. Ωστόσο χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια και συνεχή επαγρύπνηση. Αγνωστο παραμένει αν η Δίωξη κάνει ελέγχους και στα κλαμπ. Σε ορισμένα από αυτά, στην κυριολεξία γίνεται… της κακομοίρας. Όχι φυσικά με ευθύνη των ιδιοκτητών, αφού οι συναλλαγές γίνονται μεταξύ πελατών! Να θυμίσουμε ότι ναρκωτικά διακινούνται και σε σχολεία. Και ποιος δεν θυμάται την υπόθεση του Μαϊου 2024 όταν συνελήφθησαν νεαροί για διακίνηση ναρκωτικών στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα. Μάλιστα στους τοίχους του σχολείου έγραφαν και πόσο κοστίζει… το ένα γραμμάριο ναρκωτικής ουσίας, ενώ χρησιμοποιούσαν για «ντίλερς» ανήλικους μαθητές γυμνασίου.